Jesień to czas gromadzenia zapasów. Właśnie teraz stragany pełne są pysznych owoców i warzyw, a w wielu miastach i gminach odbywają się kiermasze produktów lokalnych. Skorzystajcie z okazji, by kupić zdrowe i świeże dynie, papryki, jabłka.
Lokalne zakupy mają wiele plusów. Nie tylko nabędziesz potrzebne produkty taniej (bo prosto od rolnika) i przyłożysz cegiełkę się do rozwoju lokalnej przedsiębiorczości. Przyczynisz się także do troski o dobry klimat, bo żywność lokalna jest transportowana na krótkie odległości, co emituje znacznie mniej dwutlenku węgla.
Zdaniem naukowców, ok. 1,7 miliarda ton emisji CO2 pochodzi z transportu żywności w obrębie krajów, a 1,3 miliarda ton generuje transport międzynarodowy. Inaczej: aż jedna piąta emisji CO2 związanej z żywnością pochodzi z transportu. Kupowanie produktów lokalnych oraz sezonowych, czyli dostępnych w najbliższej okolicy i nie wymagających przewożenia np. z innej strefy klimatycznej, może znacznie obniżyć te wartości.
Przyłączcie się do naszego wyzwania na Facebooku, Instagramie lub Twitterze.
Artykuł powstał w ramach projektu LIFE EKOMALOPOLSKA „Wdrażanie Regionalnego Planu Działań dla Klimatu i Energii dla województwa małopolskiego” (LIFE-IP EKOMALOPOLSKA / LIFE19 IPC/PL/000005) dofinansowanego ze środków programu LIFE Unii Europejskiej oraz NFOŚiGW.