Ile razy robiąc zakupy kierujesz się promocjami, reklamami i w efekcie pakujesz do koszyka więcej, niż możesz wykorzystać? Tymczasem według szacunków Polskiego baku Żywności, Polacy wyrzucają rocznie ponad 4 miliony ton żywności!
Nie marnuj jedzenia! To najważniejszy sposób walki z globalnym ociepleniem. Warto także mieć świadomość tego, co kupujemy, i wybierać produkty, które zostawiają jak najmniejszy ślad węglowy. Oto praktyczne wskazówki, które pomogą Ci dokonywać zakupów w sposób świadomy i zrównoważony:
- Kupuj tylko to, co jest ci naprawdę potrzebne. Zanim wyjdziesz z domu, przygotuj szczegółową listę produktów, których potrzebujesz.
- Wybieraj produkty lokalne i sezonowe, dzięki temu ograniczysz energochłonny transport. Kupuj bezpośrednio od rolników oraz małych przedsiębiorców z Twojej okolicy. To, co trafia na Twój talerz, naprawdę nie musi pochodzić z drugiego końca świata ani być uprawiane w szklarniach przy dużym zużyciu energii.
- Wybieraj produkty jak najmniej opakowane lub bez opakowania. Dobrym rozwiązaniem są także opakowania wielokrotnego użytku.
- Nie używaj jednorazowych toreb foliowych. Płócienne torby i siatki na warzywa to od dziś twoi przyjaciele!
- O ile to możliwe, kupuj produkty wykonane z surowców wtórnych, ich produkcja pochłania mniej energii.
- Unikaj produktów jednorazowych. Wybieraj te trwałe i wysokiej jakości, aby służyły ci jak najdłużej.
- Unikaj zbędnych opakowań, wybierz np. pastę do zębów bez kartonika.
Podejmij wyzwanie, a swoimi sukcesami podziel się w komentarzach na naszym profilu na Facebooku, Instagramie lub Linked.In. Tam znajdziesz także poprzednie propozycje codziennych prostych działań dla klimatu.
Zadanie realizowane w ramach działania C5 projektu LIFE EKOMALOPOLSKA „Wdrażanie Regionalnego Planu Działań dla Klimatu i Energii dla województwa małopolskiego” (LIFE-IP EKOMALOPOLSKA / LIFE19 IPC/PL/000005) dofinansowanego ze środków programu LIFE Unii Europejskiej oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.